Om oss

  • Org.nr 559509-7253
  • Adress: Sköldvägen 21 827 35 Ljusdal

Lite om oss och vår idé

Jag som är grundare heter Cecilia och tillsammans med min dotter Thelma har vi byggt upp ett koncept som vi hoppas kommer göra skillnad för många barn, ungdomar och ledare.

Föreningar och skolklasser säljer produkter och tjänar pengar. Ni som säljer och ni som köper bidrar samtidigt till arbetet mot psykisk ohälsa.


Hur då?

Våran idé har från början handlat om att alla som vill vara en del i en förening ska kunna vara det med de förutsättningar man har oberoende av vem man är och vilka ekonomiska förutsättningar man har.

Målet är att en del av den årliga vinsten framåt går tillbaka till föreningar. Detta genom en stiftelse där man kan ansöka om stöd, både genom ekonomiska bidrag men också genom stöd kring utmaningar i mötet med barn och ungdomar, helt kostnadsfritt.


Barn och ungdomars olikheter

Det spelar en stor roll hur vi möter och bemöter barn och ungdomar för att det ska känna sig delaktig i den gemenskap och det sammanhang som föreningar erbjuder. Det är en del som kan vara avgörande för om ett barn eller en ungdom väljer att fortsätta vara aktiv och  hur de mår. På så sätt så är föreningslivet en skyddsfaktor och en friskfaktor i ett förebyggande arbete mot psykisk ohälsa,  förutsatt att föreningar och ledare har förståelse för barns olikheter och utmaningar.


NPF

Idag har vi många av våra barn med diagnoser aktiva i föreningslivet. För vissa är kraven som ställs på olika förmågor som behövs för att vara delaktig en självklarhet och för andra är de otydligt med vad som förväntas, både socialt men och i själva aktiviteten. En diagnos i sig blir först ett hinder i en miljö som inte är tillgänglig eller förutsägbar.  


Vad kan bli bättre med Be a Parachute?

Efter många år i föreningslivet och i mitt arbete med barn och ungdomar med NPF i skolan som specialpedagog,  så vet jag vad föreningslivet kan göra för nytta och skillnad i ett barn eller en ungdoms liv, nu och framåt. Vi kommer erbjuda kortfilmer (2- 5 min) om olika utmaningar som man kan stå inför i mötet med det som kan vara utmanande för dig som är ledare men också tips till dig som förälder till ett barn eller en ungdom med utmaningar.


Nuläget & Framåt

Vi vill att fler ska få veta om att vi finns och vilka olika syften och mål vi har för att göra skilland för både barn, ungdomar och vuxna.

Genom att fortsätta skapa goda förutsättningar så har vi barn och ungdomar kvar så längre och föreningslivet fortsätter vara just en skyddsfaktor och en friskfaktor som bidrar till välmående.  En plats där man upplever delaktighet och gemenskap. 

Att vara en del i "Be a Parachute"  innebär att aktivt göra ett val att vara någon annans fallskärm, där av namnet. 


/Cecilia & Thelma



Föreningslivet

-En skyddsfaktor som kan bidra till att göra stora skillnader i barn och ungdomars liv här och nu men också framåt. 

Föreningslivet ska bidra till att barn och ungdomar känner sig delaktiga i ett sammanhang. Med rätt förutsättningar finns det bara möjligheter.

Rätt förutsättningar innebär att mötas utifrån den person man är, med förståelse för olikheter och kunskaper kring hur vi som ledare kan ta vara på just det, precis som i ett företag, om det ska bli hållbart på lång sikt. 

Kanske är föreningen den plats där många barn och ungdomar mår som bäst, där man får sin återhämtning, där man fyller på med energi och där man får göra det man bra på, tycker är roligt eller får vara i en gemenskap med andra barn, ungdomar och vuxna som goda förebilder. 

Psykisk ohälsa är ett samhällsproblem som är allas ansvar och ofta kan det vara små saker som gör stor skillnad för ett barn eller en ungdom. 

Med kunskap och förståelse kan vi arbeta mer förebyggande och alla kan bidra till att göra skillnad för fler. 

Som en del av Parachute oavsett om du säljer eller köper så blir vi alla någons fallskärm. Vi visar att vi aktivt tar ställning för en bättre psykisk hälsa. Vi bidrar till möjligheterna att utbilda och coacha ledare till mer kunskap i förebyggande syfte. 

Vi vet att barn löper stor risk för utanförskap om de inte känner tillhörighet men kanske främst barn och ungdomar med NPF (diagnoser)  som kan ha större utmaningar även i föreningslivet, just utifrån att det saknas tillräckliga kunskaper och förståelse för vad som med små medel kan göra stora skillnader. 

Vi vet att föreningslivet när det är som bäst kan vara en avgörande skyddsfaktorer som påverkar barn och ungdomars liv,  här och nu men också framåt. 


”Be a Parachute” 

Att vara någons fallskärm, det innebär att fungera som en trygghet och ett stöd för andra, särskilt i svåra eller utmanande situationer.  Det främjar också motståndskraft som bidrar till förmågan att hantera svårigheter men också till personlig utveckling. Vi vill inspirera till en positiv förändring och vara en stödjande kraft som kan inspirera andra och i det skapa ringar på vatten så att alla förstår att föreningar är både en skyddsfaktor och en friskfaktor

genom att vara ett positivt stöd i samhället i stort.